Bu Blogda Ara

Sayfalar

11 Haziran 2015

Evleneceklere Kötü Haber

İyi ki evlenmeyi hiç ama hiç düşünmüyor ben.
Özellikle de günümüzde evliliği kaldırabilecek herhangi bir kapasiteye sahip değilken.
Ama ileride şartlar değişebilirse o zaman ayrı bir konu.


Efenim bizim Bakanlar Kurulu evlenebilmek için "Evlenme Ehliyeti" alma zorunluluğu getirdi.
Resmi Gazete'nin bilmem hangi sayısında yer alan Bakanlar Kurulu Kararında Evlendirme Yönetmeliği ikinci madde birinci fıkrasına "Evlenme Ehliyet Belgesi: Kişinin evlenme anındaki milli hukukuna göre evlenme ehliyeti ve şartlarının yer aldığı ve evlenmeye sakınca bulunmadığını gösterir belge"yi alınması gerektiğine ilişkin bent ekledi. Yani kısacası Evlenme Ehliyeti alma zorunluluğu getirdi.
Kararda yapılan bir değişiklikle "İşbu yönetmelik hükümlerine göre evlenmek istediğini belirten kişinin aksi ispat edilinceye kadar doğru olduğu kabûl edilen evlenme beyannamesini ve evlenme izin belgesini hazırlaması gerektiği" belirtildi.


Ayrıca "Evlenme" bendinin tanımı da "Bir kadın ve bir erkeğin usûlüne göre yetkilendirilmiş bir mémur önünde bir aile kurmak amacı ile yapmış oldukları bir hukuk sözleşmesi" olarak yenilendi.


Yönetmelikte yapılan başka bir değişiklikle evlenme izin belgesinin ve diğer belgelerin kontrolü de şu şekilde düzenlendi:
Evlendirme mémuru evlenme talebine dair beyannamenin usûlüne göre doldurulup imza edilip edilmediğini, evlenme ehliyet belgesi ile nüfus cüzdanının arasında fark olup olmadığını, herhangi bir fark varsa dahi bu farkın şahısta hataya sebebiyet verecek nitelikte olup olmadığını, yaşlarının küçüklüğü veya kısıtlama sebebiyle anne baba veya vasinin rızası ya da hakimin izninin zorunlu olduğu durumlarda rızanın veya hakim izninin, rıza belgesi vasi tarafından imzalanmışsa vasi tayinine dair mahkeme kararı bulunup bulunmadığını kontrol eder, varsa eksiklikleri tamamlar veya tamamlatır, ve beyannamenin kaydını yaparak taraflara müracaat sırasına göre evlenme töreninin yapılacağı gün ve saatini bildirir.


Allah tüm evlenecek kişileri şimdiden kutsasın.
Gelgelelim böyle bir ehliyeti aslında sokakta yürüme üzerine de verseler ve ehliyeti olmayanların sokağa çıkma olmasa bile kalabalık yerlerde dolaşmalarına izin verilmese çok ama çok iyi olacak ya neyse.
Buradan da lâf sokmayı becerdim ya, artıkım sırtım yere gelir mi?